Syksy vierähti työn touhussa sekä INNOfloorin että sissariopintojen parissa. Opintojen edistymisestä raportoimiseen ei ole ollut aikaa, kun vapaaehtoinen harjoitustyökin jäi puolitiehen kaiken kiireen keskellä. Koulutuksen päättävän projektityön sain onneksi jollain lailla tehtyä, vaikka ihan viime tipassa tammikuun lopulla sekin valmistui.

Projektityön aiheeksi sain ystävieni keittiö- ja makuuhuoneremontin suunnittelun. Oli kiva tarttua todelliseen kohteeseen tähänastisen mielikuvittelun jälkeen. Remontti toteutetaan vuonna 1989 valmistuneeseen paritalon puolikkaaseen, johon ei ole sisätiloihin tehty seinien maalaamisen lisäksi muita remontteja.

Haluttu muutos: punaisella merkityt seinät poistetaan.

Kuusihenkisen perheen lapset ovat muuttaneet omilleen ja pariskunta haluaa avata keittiön olohuonetilaan ja yhdistää kahdesta pienestä huoneesta itselleen tilavan makuuhuoneen. Makuuhuoneisiin ja saunaosastoon johtavaan kapeaan ja pimeään käytävään he toivovat remontin myötä valoa ja avaruuden tuntua. Keittiöstä toivottiin mustaa ja modernia, makuuhuoneeseen haluttiin kristallia ja ripaus ylellisyyttä. Sisustusväreinä asunnossa on luonnonvalkoinen ja beige tummalla puulla ja turkoosilla höystettynä. Koko asunnon uudeksi lattiaksi koiraperhe oli valinnut jo aikaisemmin kovetetun B:hard-puulattian rustiikkisen rouhean Tammi Crackin. Se on nappivalinta mustan keittiön ja vaalean ranskalaiseen maalaistyyliin sisustetun muun asunnon kanssa.

Suunnitelmassani keskityin tilaratkaisuihin ja sisustuksen yleisilmeeseen. Tavoitteenani oli antaa ideoita remontin toteutukseen, jossa asiakkaat tekevät lopulliset valinnat mieltymystensä ja budjettinsa mukaisesti. Laadin sekä keittiöstä että makuuhuoneesta useamman luonnoksen, joista asiakkaat valitsivat mieleisimmät.

Pyrin suunnittelemaan keittiön niin, että liesituuletin ja tiskipöytä pysyisivät entisillä paikoillaan. Keittiö on haastava, koska se on kapea ja peräseinällä on lähes seinästä seinään ulottuva iso ikkuna. Se antaa valoa pohjoiseen olevaan keittiöön mutta yläkaapeille on sivuseinillä tilaa vain 300 mm. Kun olohuoneen vastainen seinä halutaan poistaa, on molemmille sivuseinille sijoitettava kalusteita. Jotta keittiöstä ei tulisi ahtaan oloinen, luovuin yläkaapeista.

Kalusteiden selkeät ja pelkistetyt linjat tuovat tilan tuntua pienehköön keittiöön ja keveyttä tummaan keittiöön saadaan jalallisilla kalusteilla sokkelin sijaan. Muilla pintamateriaaleilla haluan luoda moderniin kokonaisuuteen lämpöä ja yksilöllisyyttä.

Makuuhuoneesta suunnittelin muuta sisustustyyliä mukailevan lisättynä ripauksella ylellisyyttä. Runsas laadukkaiden tekstiilien käyttö tuo pehmeyttä ja kristallivalaisimet sopivasti glamouria. Harmoniseen värimaailmaan lisäsin särmää sängyn takana olevan seinän tapetilla.

Pimeään käytävään toin valoa makuuhuoneen leveillä lasiovilla ja katon rajassa kulkevalla koko makuuhuoneen levyisellä ikkunarivistöllä. Näin makuuhuoneesta ja sen suurista ikkunoista tuleva valo valaisee koko käytävän ja luo avaramman tunnun kapeaan tilaan.

Nyt on vuoden pituinen aherrus ohi ja todistus taskussa. En tule koskaan toimimaan sisustussuunnittelijan ammatissa, mutta uskon, että koulutuksesta on paljon hyötyä palvellessani asiakkaitamme ja valitessani uusia tuotteita valikoimiimme. Jos olisin osallistunut koulutukseen kymmenen vuotta aikaisemmin, olisin varmasti tehnyt sisustussuunnittelusta itselleni uuden ammatin, koska niin mielenkiintoista ja innostavaa tilaratkaisujen ja sisustusmateriaalien suunnittelu on mielestäni ollut. Eikä se ole sujunut yhtään hullummin, vaikka itse sanonkin.

Uskon vahvasti elinikäiseen oppimiseen ja olenkin opiskellut koko ikäni. Kolme loppututkintoa, kaksi erikoistumiskoulutusta ja nyt tämä koulutus kuitenkin riittävät ja olen läheisilleni luvannut, että ei enää yhtään tutkintoa tässä elämässä. Toki sitten eläkkeellä voisi opiskella valokuvausta, italian kieltä, ukulelen soittoa … mutta se on sitten taas oma juttunsa.

Terveisin taas vapaista viikonlopuista nauttiva Tiina