You are on desktop device so, use desktop navigation.

AJANKOHTAISTA

B:hardin asennus on helppoa – lue vinkkimme!

Kovetetun B:hard-puulattian asentaminen onnistuu käsistään kätevältä ihmiseltä varsin helposti. Laadukkaissa lankuissa on tarkasti tehdyt pontit, joten lankut asettuvat nätisti paikoilleen. 

B:hardin asentajalle löytyy sivuiltamme yksityiskohtaiset asennusohjeet, joita on syytä noudattaa. Tehtaan takuu koskee vain ohjeiden mukaan asennettuja tuotteita. 

Asennusohjeiden tueksi tähän blogiin on koottu myös muita neuvoja, joiden ansiosta asennustyöstä tulee sujuvaa.

B:Hard puulattian asennus
Helposti ponttiin asettuvat lankut tekevät B:hard-puulattian asentamisesta sujuvaa.

Asenna lattia viimeisenä

Remontti- ja rakennushommissa työjärjestyksellä on paljonkin väliä. Valmista toivovalla remontoijalla voi olla kiusaus asentaa lattia mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta tilassa näyttäisi valmiimmalta.

Lattia kannattaa kuitenkin asentaa mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa. Silloin uusi lattia selviää mahdollisimman vähillä vaurioilla ja suojauksilla. Suosituksemme on, että lattian asentamisen jälkeen tilassa enää siivotaan ja sen jälkeen tavarat päästään jo muuttamaan paikoilleen.

Esimerkiksi keittiössä kalusteiden on hyvä olla paikoillaan ennen lattian asennusta. Muuten raskaiden kalusteiden kuljettaminen on hankalaa, kun valmista lattiaa joutuu varomaan. Lisäksi keittiön lattian asennuksessa selviää vähemmällä säädöllä, kun kalusteet ovat paikoillaan ja sokkeleiden sijainti on selvillä.

Tilaa materiaalit valmiiksi viikkoa ennen

Lattiamateriaalin tilaus kannattaa ajoittaa viisaasti. Kovetettu B:hard-puulattia tulee meille itävaltalaiselta tehtaalta. Tilaus-toimitusprosessi on osoittautunut erittäin luotettavaksi. Silti joskus voi tulla yllättävä mutka matkaan ja jos aikataulu on hyvin tiukka, pahimmassa tapauksessa asentajat odottavat valmiina, mutta lattiamateriaali puuttuu.

Toisaalta kuukausikaupalla odottavat lankkupaketit vievät paljon tilaa eikä niitä ole mukava siirrellä pois remontin tai rakentamisen tieltä.

Materiaali kannattaakin tilata niin, että se on perillä yhdestä kahteen viikkoa ennen asentamista. 

Aivan edelliseen päivään tilausta ei kannata jättää erityisesti pakkasten aikana, sillä lattiamateriaalipakkausten olisi hyvä olla sisällä parisen päivää. Näin niiden lämpötila ehtii tasoittua huoneenlämpöiseksi.

Asentaja asentaa B:hard-puulattiaa.
Käsistään kätevältä kovetetun B:hard-puulattian asennus onnistuu ripeästi.

Varmista sopiva ilmankosteus

Ilmankosteudesta asennusohjeissa sanotaan, että kosteusprosentin pitäisi olla 30–60%. Kovilla pakkasilla ilmankosteus voi laskea 20 prosenttiin. Kosteutta kannattaa tuolloin lisätä käyttämällä ilmankostuttimia.

Toisaalta esimerkiksi remontointikohteissa kuivuva maali voi lisätä ilmankosteutta yli suositellun 60 prosentin. Silloin kannattaa tuulettaa kunnolla, jotta päästään suositeltuun kosteuteen.

Puulattiamateriaali on tehtaalla kuivattu 7–8 prosentin kosteuteen, mikä vastaa 22 asteen lämpötilassa 30–60 prosentin ilmankosteutta.

Vaikka B:hardin kosteuselävyys on verrattain pientä, se on kuitenkin puulattia. Ilman ollessa liian kostea puu alkaa imeä heti kosteutta itseensä. Kostuessaan puu hieman turpoaa, minkä vuoksi asentaminen muuttuu hankalammaksi, kun lankku ei mene ponttiin tavanomaisen helposti. 

Kosteuden imeytymisen vuoksi materiaalipakkauksia ei kannata avata ennen asennusta. Kun lankut saadaan paikoilleen mahdollisimman tehdaskuivana, ne menevät ponttiinsa paremmin. Kun lattia on asennettu, se pääsee oloutumaan paikoillensa eikä kosteusprosentin muutoksetkaan aiheuta ongelmia.

Etsitkö laadukasta ja helposti asennettavaa puulattia? Tilaa B:hard-mallipalat!

Huomioi lattialämmitys asennuksessa ja jälkeen

Jos rakennus- tai remonttikohteen pääasiallinen lämmitystapa on lattialämmitys, asentajan on huomioitava sen asettamat erityistarpeet. Lattian lämpötila täytyy pudottaa ennen asennusta noin 20 asteeseen ja lämmitys hoitaa tarvittaessa tilapäisillä lämmönlähteillä.

Asennuksen jälkeen lämpötilan nostaminen täytyy tehdä asteittain. Sopiva tahti on viiden asteen nousu päivässä tai kahdessa. 

Jos lattia joudutaan peittämään asennuksen jälkeen loppuremontin ajaksi, täytyy pitää huolta lattian sopivasta lämpötilasta. Pahimmassa tapauksessa lämmityksen termostaatti on ulko-oven vieressä, ovia auotaan jatkuvasti ja termostaatti tunnistaa kylmän ilman lisäten lämmitystä. Jos lattia on peitetty, lämpö jää peiton alle ja lattia kuumuu pilalle. Jos lattia on peitetty, sen pintalämpötila peittojen alla ei saa ylittää 18 astetta. Lattian pintalämpötila normaali asuinolosuhteissa ei saa ylittää +27°.

Huone, jossa kovetettu B:hard-puulattia.
Heti asennuksen jälkeen huonekalut kannattaa nostella paikoilleen, ei vetää.

Muista tehdä tarvittavat liikuntasaumat

Meiltä kysytään usein liikuntasaumoista, joita täytyy tehdä kelluvana asennettavaan B:hard-lattiaan. Vähintään 10 millimetriä leveitä liikuntasaumoja tarvitaan, koska puulattia elää kosteuden vaihteluiden mukaan. B:hard-puulattian kosteuselävyys on suhteellisen pientä. Silti se aitona puulattiana elää jonkin verran. 

Liiikuntasaumoja on tärkeä tehdä esimerkiksi aina silloin, kun 

  • lattia yhdistyy kiinteään rakenneosaan, kuten seinään, kalusteisiin tai laattoihin
  • huoneet vaihtuvat eli kynnyksen kohtaan
  • huone kapenee voimakkaasti esimerkiksi käytäväksi tai huoneen suunta muuttuu

Avonaiseen lattiaan voi usein tehdä liikuntasauman tarvittaessa jälkikäteenkin, mutta helpoimmalla pääsee, kun liikuntasauman tekee asennusvaiheessa.

Kosteuselävyyden vuoksi myöskään mitään kiintokalusteita tai kantavia rakenteita ei saa asentaa B:hard-puulattian päälle. Esimerkiksi jaloilla seisovien keittiökalusteiden jaloille porataan niitä 20 mm suurempi reikä, jolloin kalusteiden paino kohdistuu suoraan aluslattiaan. 

Suojaa valmis lattia

Kun muuttotavaraa aletaan tuoda sisälle, on uuden lattiapinnan suojaus tärkeää. Näin on erityisesti omakoti- ja rivitaloissa, joissa tullaan suoraan ulkoa sisään. Uutta lattiapintaa täytyy suojata kosteudelta ja kengänpohjiin tarttuneiden kivien aiheuttamilta naarmuilta. 

On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että suojamateriaalia ei saa teipata kiinni lattiaan tai jalkalistoihin, sillä teipin irroitus voi vahingoittaa lattian ja jalkalistan pintaa. Miten suojan saa sitten pysymään paikallaan? Paras keino on käyttää suuria paloja suojamateriaalia, jolloin se pysyy paremmin paikallaan, tai teipata suojana käytetyn materiaalin palat huolellisesti kiinni toisiinsa. 

Jos suojausta tarvitaan pidemmän aikaa, esimerkiksi Tuprotec-suojamatto on hyvä valinta. Se hengittää ja päästää alhaalta tulevan kosteuden läpi, mutta suojaa ylhäältä päin tulevalta kosteudelta.

Kiinnostuitko kovetetusta B:hard-puulattiasta? Tilaa maksuttomat mallipalat tai ota yhteyttä ja kysy meiltä lisää!

Viimeisimmät artikkelit

B:hard on hotelliin hyvin sopiva lattiamateriaali

Hotellin yleisten tilojen ja hotellihuoneiden lattiamateriaali joutuu käytössä ...

Kylmän mökin lattia puusta – kyllä onnistuu! 

Voiko kovetetun B:hard-puulattian asentaa mökille, jossa lämpötilat vaihtelevat? ...

Kruunaa asunnon flippaus tyylikkäällä B:hard-puulattialla

Asunnon flippaus on tasapainoilua monen tekijän suhteen. Flippaaminen ...

Öljytty B:hard – puulattia ilman synteettisiä ainesosia

Haluatko kotisi lattiaan 100-prosenttisen luonnontuotteen? Kovetettu B:hard-puulattia on ...

Keittiön lattia puusta – B:hardilla onnistuu!

Keittiön lattian pitää olla kaunis, kestävä ja miellyttävä kokkaajan jaloille. Kovetettu B:hard-puulattia täyttää vaatimukset.