You are on desktop device so, use desktop navigation.

AJANKOHTAISTA

Keittiön lattia puusta – B:hardilla onnistuu!

Keittiön lattia on suuri osa keittiön visuaalista ilmettä. Kyse ei ole kuitenkaan pelkästään silmänilosta. Paras lattiamateriaali keittiöön on myös käytännöllinen: kestää kulutusta ja välillä vesiroiskeita sekä on miellyttävä keittiössä työskentelevän jalkojen alla. 

Jos keittiö ja ruokailutila ovat lisäksi yhdistettynä olohuoneeseen, sekä ulkonäköön liittyvät että toiminnalliset vaatimukset lisääntyvät. Ei ole aina helppoa hahmottaa, mikä lattia keittiöön kannattaa valita, vaan keittiön lattiamateriaalin valintaa joutuu miettimään monelta kannalta.

Voiko keittiön lattia olla puusta ja näyttää hyvältä vielä vuosienkin päästä? Kyllä, kovetetulla B:hard-puulattialla se onnistuu.

Keittiön lattialla seisten työskentelevä mies leikkaa leipää.
Keittiössä työskennellään seisten, joten miellyttävältä tuntuva lattia jalkojen alla on tärkeää.

Mikä lattia keittiöön?

Ruokailutilan, keittiön ja olohuoneen yhdistelmässä lattiamateriaalin valinta on haasteellista. Miten saadaan yhdistettyä toiminnallisuus ja ulkonäkö?

Nykyisin keittiön lattiaan valitaan usein laatta, mutta keittiön ja olohuoneen yhdistelmässä sen istuttaminen tyylikkäästi muuhun kokonaisuuteen ei onnistu helposti. 

Kovetettu B:hard-puulattia ratkaisee tämän ongelman. Koko avokeittiön ja olohuoneen lattia voi olla samaa, tyylikästä materiaalia.

Pelkkä tyylikkyys ei kuitenkaan riitä. B:hardin etuna on se, että se kestää vesiroiskeita ja kolhuja huomattavasti paremmin kuin perinteinen lautaparketti.

Toki B:hard on aitoa puuta, joten vettä ei pidä jättää seisomaan lattialle. Mutta esimerkiksi tiskatessa lattialle pärskyneen veden voi kuivata samalla kun tiskin lopuksi kuivaa myös tasot.

Paras lattiamateriaali tuntuu hyvältä

Jalan alla kovetettu B:hard-puulattia tuntuu miellyttävän luonnolliselta. Öljytyssä B:hardissa pinnan samettimainen pehmeys houkuttelee tassuttelemaan avojaloin. 

B:hard sopii hyvin yhteen lattialämmityksen kanssa, mutta sitä ei tarvita välttämättä. Näin säästyy sekä sähköä, rahaa että luontoa. Laattalattiassa lattialämmitystä tarvitaan ympäri vuoden, jotta pinta tuntuu miellyttävältä jalkojen alla.

Toinen laattalattian haaste on sen kovuus, joka haittaa niin keittiön käyttäjän jalkoja kuin astioiden kestävyyttä.

Laattalattialle putoavat lautaset kilahtavat kappaleiksi. Valurautapannu puolestaan hajottaa helposti pudotessaan laatan. 

B:hardin pintaviilu on woodpowder-menetelmällä kovetettu kolme kertaa tavallista tammea kovemmaksi, mutta jäljellä on silti puun pehmeyttä. Siksi kulho voi säilyä ehjänä ja valurautapannu pudota jälkeä jättämättä.

Aivan kaikkea ei B:hardkaan kuitenkaan kestä. Esimerkiksi silitysrauta terävä kärki edellä pudotessaan tekee pysyvän jäljen. B:hardista voi kuitenkin vaihtaa tarvittaessa vaikka yhden laudan, joten yksittäisistä, häiritsevistä jäljistä voi päästä eroon.

Keittiön lattiaa tiskipöydän edessä.
Tiskipöydän edessä olevaa aluetta voi hoitaa suihkauttamalla säännöllisesti hoitoöljyspraytä.

Keittiön lattiaa kannattaa huoltaa

Kovettua B:hard-puulattiaa saa sekä öljyttynä että lakattuna. Molemmat näistä sopivat keittiöön.

Öljytyn B:hardin kohdalla keittiössä kannattaa kuitenkin huomioida se, että kosteudenkestävyys edellyttää säännöllisestä öljyämisestä huolehtimista. Sopiva tiheys on tavanomaisesti kerran vuodessa.

Erityisen tarkkana kannattaa olla tiskipöydän edessä. Käsintiskiaineet on suunniteltu poistamaan rasvaa, ja roiskunut tiskiainevesi tekee sitä myös öljytylle lattialle. 

Siksi tiskipöydän edustan lattiaan kannattaa aika ajoin suihkauttaa esimerkiksi Osmo Hoito- ja puhdistusvahasprayta. Aine pyyhitään liinalla tai talouspaperilla tasaiseksi ja annetaan hetken kuivua. Näin öljypinta säilyy hyvänä seuraavaan huoltoöljyämiseen saakka.

Sprayta voi käyttää myös tahranpoistoon tai pintanaarmun fiksaamiseen.

B:hardin menekki keittiön lattiassa

Keittiön lattiaa asennettaessa B:hardia ei lähtökohtaisesti tarvitse tai kannata laittaa keittiökalusteiden alle. Jos keittiökalusteissa on jalat ja sokkeli, lattia asennetaan siten, että se ylettyy vain jalkoihin asti ja kalusteet asennetaan suoraan aluslattiaan. Kaapiston alla oleva materiaali ei näy sokkelin takaa minnekään, joten kuluissa voi hyvin säästää tällä tavalla. 

Mikäli peittävää sokkelia ei haluta, asennetaan lattiapinnoite myös kalusteiden alle. Tällöin ennen kalusteiden asennusta porataan jalkoja varten 10mm jalkoja suuremmat reiät, jotta kalusteiden jalat saadaan tukeutumaan aluslattiaan saakka. Tuon jalkoja suuremman reiän peittää jaloissa yleensä oleva mansetti.  

Nämä samat säännöt pätevät myös paikallaan oleviin saarekkeisiin.

Keittiön lattiaa ja lapsi syömässä pöydän ääressä.
Lasten jäljiltä lattialle kertyy murusia, jotka kannattaa poistaa päivittäin.

Keittiön lattian erityisvaatimukset

Kovetettu B:hard-puulattia on kestävä, miellyttävä ja kaunis keittiön lattiamateriaali. Hyvin hoidettuna se kestää vuosikymmeniä.

Parhaan keston takaamiseksi keittiön lattian kanssa kannattaa kuitenkin huomioida joitakin asioita:

  1. Imuroi tai lakaise leivänmurut lattialta, sillä kuivuessaan ne kovettuvat ja esimerkiksi tuolin jalan alla raapivat lattian pintaan jälkiä.
  2. Laita keittiön tuolien jalkoihin huopatarrat tai pehmustetassut. Muista imuroida myös niiden pohjat. Pehmusteet estävät naarmuja ja vähentävät tuolien liikuttelusta aiheutuvia ääniä.
  3. Jos valitset kovetetun B:hard-puulattian öljyttynä, huolehdi säännöllisestä lattian öljyämisestä. Voit varmistaa öljytyn B:hard-puulattian kunnon pisaratestillä. Noin kerran vuodessa tehty huoltoöljyäminen pitää pinnan kauniina ja säilyttää sen helpon puhdistettavuuden sekä kosteudenkestävyyden.

Kiinnostuitko kovetetusta B:hard-puulattiasta? Tilaa meiltä maksuttomat mallipalat ja pääset suunnittelemaan unelmiesi keittiötä!

Viimeisimmät artikkelit

B:hard on hotelliin hyvin sopiva lattiamateriaali

Hotellin yleisten tilojen ja hotellihuoneiden lattiamateriaali joutuu käytössä ...

Kylmän mökin lattia puusta – kyllä onnistuu! 

Voiko kovetetun B:hard-puulattian asentaa mökille, jossa lämpötilat vaihtelevat? ...

B:hardin asennus on helppoa – lue vinkkimme!

Kovetetun B:hard-puulattian asentaminen onnistuu käsistään kätevältä ihmiseltä varsin ...

Kruunaa asunnon flippaus tyylikkäällä B:hard-puulattialla

Asunnon flippaus on tasapainoilua monen tekijän suhteen. Flippaaminen ...

Öljytty B:hard – puulattia ilman synteettisiä ainesosia

Haluatko kotisi lattiaan 100-prosenttisen luonnontuotteen? Kovetettu B:hard-puulattia on ...