You are on desktop device so, use desktop navigation.

AJANKOHTAISTA

Öljytty vai lakattu kovetettu puulattia?

Kovettu puulattia on aina joko öljytty tai lakattu. Molempien pinnoitteiden tavoite on sama: suojata alla olevaa puuta.

Kovettua B:hard-lankkulattiaa tai kalanruotolattiaa kotiinsa suunnittelevan kannattaa käyttää hetki harkintaan, ennen kuin tekee tilauksen. Sekä öljytyssä että lakatussa pinnassa on omat hyvät puolensa ja omat haasteensa. Tärkeää onkin tehdä omaan tilanteeseen parhaiten sopiva valinta.

Pintakäsittelyjen eron voin tiivistää karkeasti siihen, että öljy on luonnonmukaisempi, mutta enemmän hoitoa vaativa käsittelymateriaali. Lakka puolestaan on huolettomampi, vaikkakin se muodostaa jalan ja puun väliin lakkakerroksen.

B:hard Tammi Charakter Diamant öljytty puulattia.
B:hard Tammi Charakter Diamant öljytty puulattia näyttää mattaisen kauniilta.

Öljytty lankkulattia tuntuu samettiselta

Öljytty lankkulattia tuntuu jalan alla samettisen pehmeältä. Myös lattian ulkonäkö on samettinen. Öljytyn lattian tuntu ja ulkonäkö ovatkin se tekijä, joka yleensä hurmaa lattian valitsijan.

Upean ulkonäön ja öljyn puuta suojaavan vaikutuksen säilyttäminen vaatii omistajalta kuitenkin hieman vaivannäköä ja sitoutumista.

Vaikkakin B:hard tuotteet ovat tehtaalla valmiiksi öljytty, ensimmäisen kerran hoitoöljyäminen täytyy tehdä heti lattian asentamisen jälkeen. Näin lattiaan saadaan hyvä vettä ja likaa hylkivä pinta. Sen puhdistamiseen suosittelemme Osmo Colorin öljysaippuaa, jota saa joko meiltä tai rautakaupoista ympäri Suomen. Öljysaippuan saippua puhdistaa ja öljy hoitaa öljyttyä pintaa.

Öljy kuitenkin kuluu pois, kun lattiaa käytetään ja puhdistetaan. Samalla kun öljy kuluu, myös sen pintaa suojeleva ominaisuus heikkenee. Puun huokoset alkavat imeä likaa ja lattiaa on vaikea pitää puhtaana.

Yleensä öljyämisen tarve tulee ensimmäisenä esille keittiössä ja eteisessä, joita joudutaan pyyhkimään muuta lattiaa useammin.

Lattianhoitokoneella saadaan paras tulos hoitoöljyämisessä.

Öljyämisen tarve selviää pisaratestillä

Mistä tietää, milloin on aika öljytä lattia uudelleen? Öljyämisen tarpeen kertoo parhaiten pisaratesti. Hyvässä öljyssä oleva lattiapinta ei läpäise vettä. Voit testata öljyämisen tarpeen tipauttamalla lattialle pari pisaraa vettä. Jos öljyä on tarpeeksi, pisarat jäävät vesikarpaloiksi lattian pinnalle eivätkä leviä.

Jos taas pinnan öljy alkaa olla kulunut pois, vesi tekee pinnalle lätäkön ja vesi voi jopa imeytyä puuhun. Se on selvä merkki siitä, että on aika uusia öljyäminen.

Suosittelemme öljyämään lattian ensimmäisinä vuosina vähintään kerran vuodessa ja jatkossa noin joka toinen vuosi. Paras ja tasalaatuisin lopputulos syntyy lattianhoitokonetta käyttämällä. INNOfloor vuokraa lattianhoitokonetta ja myy lattian puhdistus- ja hoitotuotteita.

Öljyämiseen voi käyttää joko hoitoöljyä tai öljyvahaa, ja öljytyn pinnan täytyy antaa kuivua mieluiten yön yli. Öljyäminen myös poistaa lattiaan tulleet pienet naarmut.

Lakattu puulattia on mattaisen kaunis

Lakattu puupinta on myös hyvin kaunis ja se on saatavissa useisiin eri materiaaleihimme.

Lakkapinta antaa parhaan suojan kosteutta ja likaa vastaan. Lakattu kovetettu puulattia onkin helppohoitoinen. Sen puhtaana pitämiseen riittää imurointi ja nihkeällä liinalla pyyhkiminen. Muutama tippa käsintiskiainetta pesuveteen on tarpeeksi. Lisäksi tahrat kannattaa poistaa mahdollisimman pian.

Puhdistuksessa on tärkeää säännöllisyys eikä pesuainetta kannata käyttää liikaa. Ammoniakkipohjaisia pesuaineita ei pidä käyttää ollenkaan, sillä ne himmentävät kirkkaan lakkapinnan sameaksi.

B:hard Tammi Charakter Diamant Forte -lattiaa.
B:hard Tammi Charakter Diamant Forte-lakattu kovetettu puulattia näyttää hyvin samanlaiselta kuin vastaava öljytty puulattia.

Erittäin kova ja kestävä lakka

Kovetetussa B:hard puulattiassa on käytetty Forte-lakkaa, jonka kovuus on kaksinkertainen verrattuna perinteiseen lattialakkaan. Kovetetun puulattian pintaan yhdistettynä Forte-lakka luo pinnan, joka sopii hyvin myös erittäin kovan kulutuksen kohteisiin.

Lakkapinnan voi halutessaan lakata uudelleen. Se tapahtuu verkkohiomalla ensin lakkapinta ja sen jälkeen lakkaus tehdään normaaliin tapaan.

Lakka suojaa lattiaa UV-säteilyltä hieman paremmin kuin öljy. Silti molemmat materiaalit sopivat tiloihin, joissa on suuret ikkunat.

Öljytyn ja lakatun kovetetun B:hard puulattian plussat ja miinukset:

Öljytty B:hard lankkulattia

+ upea, samettiselta näyttävä ja tuntuva pinta

+ öljy imeytyy puuhun, jolloin tuntuma paljaalle jalalle on luonnollinen

+ erittäin kestävä

+ pienet naarmut häipyvät uudelleen öljytessä

– vaatii säännöllistä huoltoöljyämistä

– huonosti hoidettuna vaikea pitää puhtaana

Lakattu B:hard lankkulattia

+ näyttävä mattapinta

+ erittäin kestävä

+ lakkapintaa kestää paremmin kosteutta

+ ei vaadi puhdistamisen lisäksi muita huoltotoimenpiteitä

+ lakkapinta voidaan tarvittaessa verkkohioa ja lakata

– paljaan jalan tuntuma vähemmän samettinen kuin öljytyssä

– tummassa lattiassa naarmut näkyvät vaaleina

Tiedätkö jo, kumpi pinta on sopiva juuri sinun kotiisi? Vahvista valintasi ja tilaa ilmaiset mallipalat suosikkimateriaaleistasi!

Viimeisimmät artikkelit

B:hard on hotelliin hyvin sopiva lattiamateriaali

Hotellin yleisten tilojen ja hotellihuoneiden lattiamateriaali joutuu käytössä ...

Kylmän mökin lattia puusta – kyllä onnistuu! 

Voiko kovetetun B:hard-puulattian asentaa mökille, jossa lämpötilat vaihtelevat? ...

B:hardin asennus on helppoa – lue vinkkimme!

Kovetetun B:hard-puulattian asentaminen onnistuu käsistään kätevältä ihmiseltä varsin ...

Kruunaa asunnon flippaus tyylikkäällä B:hard-puulattialla

Asunnon flippaus on tasapainoilua monen tekijän suhteen. Flippaaminen ...

Öljytty B:hard – puulattia ilman synteettisiä ainesosia

Haluatko kotisi lattiaan 100-prosenttisen luonnontuotteen? Kovetettu B:hard-puulattia on ...