You are on desktop device so, use desktop navigation.

AJANKOHTAISTA

Lattialämmitys ja kovetettu B:hard-puulattia sopivat yhteen

Puulattiaa ja lattialämmitystä kotiinsa suunnittelevalle meillä on hyviä uutisia. Kovetettu B:hard-puulattia on siitä harvinainen puulattiamateriaali, että se sopii erittäin hyvin yhteen lattialämmityksen kanssa.

Olipa kyseessä sähköinen lattialämmitys tai vesikiertoinen lattialämmitys puulattiaan, kovettu B:hard-puulattia on hyvä vaihtoehto.

Lattialämmitys on nykyisin erittäin yleinen talon lämmitysmuoto. Lattialämmityksessä on paljon hyviä puolia, mutta monet lattiamateriaalit lattialämmitykseen yhdistettynä aiheuttavat haasteita. Erityisesti luonnollisen kaunis puu joutuu tiukoille.

Kovetettu B:hard-puulattia mallia Actus Emocion Tammi Design mattalakattu mökillä.
Lattiaan saakka ulottuvien ikkunoiden kanssa lattialämmitys ja kovetettu B:hard-puulattia on toimiva vaihtoehto.

Lattialämmitys kuivattaa ilman lattianrajassa

Suomalaisen talvi-ilmaston ja pakkasen kuivuus aiheuttaa haasteita puulattioille. Ihmiselle ja myös puulattioille sopiva sisäilman kosteus on 30–60 prosenttia. Lämmityskaudella talvella ei yleensä päästä lähellekään näitä lukemia.

Koska lattialämmityksessä lämmitysjärjestelmä on lattian alla, on lattian tasossa sijaitseva mikroilmasto vielä huoneilmaakin kuivempi. Suhteellinen kosteus voi jäädä jopa alle 5 prosenttiin.

Sen vuoksi lattialämmitys ja perinteinen parketti eivät ole kannattava yhdistelmä. Parketti ei välttämättä kestä lattialämmityksen aiheuttamia lämpö- ja kosteusoloja, sillä parketin kosteuselävyys on liian suuri. Sen vuoksi parkettiin voi tulla esimerkiksi rakoja tai se voi halkeilla lattialämmityksen ja ilman vähäisen kosteuden aiheuttaman kuivumisen vuoksi.

Kovetettu B:hard-puulattia kestää lattialämmitystä huomattavasti parkettia paremmin, sillä sen kosteuselävyys on vain noin 10 prosenttia perinteisen parketin kosteuselävyydestä.

Kiinnostuitko kovetetusta B:hard-puulattiasta?

Huomaa lattiamateriaalin vaatimukset

Vaikka kovetettu B:hard-puulattia sopii käytettäväksi lattialämmityksen kanssa, täytyy senkin kanssa huomioida tiettyjä rajoituksia.

Lattialämmitystä ei pidä laittaa äärimmäisen kovalle teholle. Puulattian pintalämpö ei saa ylittää 27 astetta, jotta se ei vaurioidu.

Käytännössä haasteita aiheuttaa esimerkiksi tilanne, jossa iso osa lattiapinta-alasta on peitetty suurilla ja paksuilla matoilla. Matot eristävät lämmitystä ja ongelmia syntyy, jos lattialämmitystä laitetaan koko ajan suuremmalle. Tällöin mattojen alla oleva puupinta voi kuumentua liikaa ja vaurioitua.

Myös rakennusvaiheessa täytyy olla tarkkana ja käyttää päälämmönlähteenä esimerkiksi tilapäisiä rakennuspuhaltimia. Paikoilleen asennettu ja suojauksen vuoksi kauttaaltaan suojattu lattia ei kestä kovaa lämmittämistä, sillä lämpö ei pääse nousemaan peitteiden läpi.

B:hard-kalanruoto keittiössä.
Kovetettu B:hard-puulattia kestää käytössä keittiön satunnaisia vesiroiskeita.

Kovetettu B:hard-puulattia sopii keittiöön

Kovetetun B:hard-puulattian vähäinen kosteuselävyys ja kestävyys tekevät siitä sopivan lattiamateriaalin myös keittiöön.

Kovetettu B:hard-puulattia ei kestä seisovaa vettä, mutta normaalit roiskeet eivät haittaa. Jos lattialle kaatuu vettä, täytyy vesi toki kuivata lattialta mahdollisimman pian.

Jos keittiön lattian pinta on käsitelty öljyämällä, kannattaa huomioida kuitenkin se, että käsitiskiin tarkoitettu astianpesuaine on loistava rasvan liottaja. Samalla kun se poistaa rasvaa, tiskiveden roiskeet voivat liuottaa myös lattian suojaksi laitettua öljyä.

Tilapäiseksi avuksi tiskipöydän eteen sopii Osmo Color hoito- ja puhdistusvahaspray, jolla voi varsinaisen huoltoöljyämisen välillä paikata paikoitellen kulunutta öljykäsittelyä. Lisäksi sitä voi käyttää tahranpoiston yhteydessä, jos tahran poistaminen on poistanut myös lattiaa suojaavaa öljyä.

Lakattu lattiapinta kestää kosteutta paremmin kuin lattiapinta, jonka öljy on ehtinyt kulua pois.

Lattiapinnoite mökin vaihtuville lämpötiloille

Valtaosa mökkejä pidetään nykyisin lämpimänä ympäri vuoden. Kovettu B:hard-puulattia sopii hyvin tällaisille mökeille, sillä esimerkiksi 16 asteen peruslämpö on puulattialle erittäin sopiva lämpötila.

Olemme itse testanneet kovetettua B:hard-puulattiaa omalla mökillämme myös nukkuma-aitassa, joka on talvisin pääasiassa kylmillään ja joka lämmitetään asumislämpöön muutaman kerran talvessa. Lämpötilan vaihtelut pakkasesta asumislämpöön ovat siis huomattavia.

Uivana eli ilman liimaamista asennettu kovetettu B:hard-puulattia on kestänyt hyvin lämpötilojen suuren vaihtelun. Pari vuotta kestäneen testin aikana olemme huomanneet, että lattia ei natise eivätkä lankut ole nousseet tai kupruilleet olleenkaan.  

Tämän kokemuksen perusteella näyttää siltä, että kovetettu B:hard-puulattia kestää myös talvella kylmillään olevissa tiloissa.

Haluatko sinäkin lattialämmityksen kestävän puulattian? Ota meihin yhteyttä ja tilaa maksuttomat mallipalat kovetetusta B:hard-puulattiasta!

Viimeisimmät artikkelit

B:hard on hotelliin hyvin sopiva lattiamateriaali

Hotellin yleisten tilojen ja hotellihuoneiden lattiamateriaali joutuu käytössä ...

Kylmän mökin lattia puusta – kyllä onnistuu! 

Voiko kovetetun B:hard-puulattian asentaa mökille, jossa lämpötilat vaihtelevat? ...

B:hardin asennus on helppoa – lue vinkkimme!

Kovetetun B:hard-puulattian asentaminen onnistuu käsistään kätevältä ihmiseltä varsin ...

Kruunaa asunnon flippaus tyylikkäällä B:hard-puulattialla

Asunnon flippaus on tasapainoilua monen tekijän suhteen. Flippaaminen ...

Öljytty B:hard – puulattia ilman synteettisiä ainesosia

Haluatko kotisi lattiaan 100-prosenttisen luonnontuotteen? Kovetettu B:hard-puulattia on ...