You are on desktop device so, use desktop navigation.

AJANKOHTAISTA

Kylmän mökin lattia puusta – kyllä onnistuu! 

Voiko kovetetun B:hard-puulattian asentaa mökille, jossa lämpötilat vaihtelevat? Tätä meiltä kysytään usein. 

Talvisaikaan monilla mökeillä lämpö lasketaan lähtiessä 16 asteeseen. Olemme vastanneet kysyjille, että alempi lämpötila sopii B:hard-puulattialle erinomaisen hyvin eikä lämpötilojen vaihtuminen vaikuta B:hard-puulattiaan. 

Myös talvisin täysin kylmillään olevaan mökkiin kovetettu B:hard-puulattia sopii mainiosti, ja meidän omista kokemuksistamme kylmän mökin lattiasta voit lukea tämän artikkelin loppupuolelta.

Kovetettu B:hard-puulattia mökin lattiassa.
Mökeissä tarvitaan lattiamateriaalia, joka kestää lämpötilojen vaihtelua.

Mökin lattian erityistarpeet

Puulattialle noin 16 asteen lämpötila on oikeastaan jopa parempi kuin 23 astetta. Alemmassa lämpötilassa puu ei pääse kuivamaan. 

Kovetetun B:hard-puulattian kohdalla lämpötilalla ei kuitenkaan ole suurta väliä. Materiaalin erittäin pieni kosteuselävyys kestää myös korkeammat lämpötilat ja kuivemman ilman eikä lattialankkujen väliin muodostu rakoja.

Jos mökillä on lattialämmitys B:hardin alla, ei lämpötilaa kuitenkaan pidä lämmittäessä laittaa suoraan täysille. Lämpötilan nosto täytyy tehdä vaiheittain, suositeltu nopeus on noin 5 astetta vuorokaudessa. Tämä onnistuu näppärästi esimerkiksi kauko-ohjatulla lämmitysjärjestelmällä, jolla lämmitys voidaan laittaa suuremmalle jo vuorokautta ennen mökille saapumista.

Kaunis ja luonnollinen mökin lattia

Kovetettu B:hard-puulattia sopii mökin lattiaan muutenkin oikein hyvin. Se on kaunis, luonnollinen ja vastuullinen valinta, ja sama materiaali käy niin mökin keittiöön, tupaan kuin makuuhuoneisiinkin. 

Kun mökin lattiaan valitaan kovetettu B:hard-puulattia, kannattaa huomioida joitakin käytännön juttuja. 

Mökillä nautitaan yleensä ulkoilmaelämästä aivan eri tavalla kuin kotioloissa. Ulkoa sisään ja takaisin kuljetaan enemmän kuin kotona, ja vaatteissa kulkee niin lunta kuin mökkipuuhastelusta tulleita roskiakin.

Eteiseen kannattaakin valita jokin muu lattiamateriaali, esimerkiksi keraaminen laatta, joka kestää lunta, kuraa ja seisovaa vettä. Näin elämä on huolettomampaa. Mikään puinen materiaali ei sovellu märkien kenkien alle.

Kovetettu B:hard-puulattia nukkuma-aitan lattiassa.
Kovetettu B:hard-puulattia tuntuu jalan alla miellyttävältä.

Paloturvallinen mökin lattia

Kovetettu B:hard-puulattia on käsitelty kolme kertaa kovemmaksi kuin käsittelemätön tammi. Se on kuitenkin aitoa puuta, ja esimerkiksi kenkien pohjassa olevat kivet voivat vaurioittaa lattian pintaa. Siksi suosittelemme, ettei B:hardin päällä kuljeta jatkuvasti ulkokengissä.

B:hard on erittäin paloturvallinen: Se ei syty helposti tai muodosta runsaasti savua. Se myös kestää tulisijasta hohkavaa lämpöä. Mökin tulisijan edustalla täytyy kuitenkin olla hyvä suojaus. Palava halko tai hehkuva kekäle jättää mustan jäljen puulattian pintaan.

Öljytty vai lakattu mökin puulattia?

Kovetettua B:hard-puulattiaa on tarjolla sekä öljyttynä että lakattuna.

Kun mökin lattiaan valitsee öljytyn B:hard-puulattian, lattia on tärkeää öljytä heti asennuksen jälkeen. Näin lattia kestää pidempään, sillä öljy suojaa lattiaa arjen kulutukselta. 

Öljytty lattia sopii erityisen hyvin silloin, kun mökin lattiaan halutaan mahdollisimman luonnonmukainen materiaali. Öljytyssä B:hard-puulattiassa ei ole käytetty mitään synteettisiä ainesosia. 

Suosittelemme öljytyn puulattian huoltoöljyämistä vuoden välein. Jos mökillä vietetään harvoin aikaa, voi öljyämisen tarve olla harvemmin. Parhaiten öljyämisen tarve selviää pisaratestillä.

Lakattu B:hard-puulattia on puolestaan huolettomampi valinta, sillä se ei tarvitse huoltokäsittelyjä. Säännöllinen siivous riittää. 

Nukkuma-aitta
Nukkuma-aittamme on talvisin kylmillään.

Case: Kylmän mökin lattia B:hardista

Olemme itse hyvin kiinnostuneita selvittämään, miten kovetettu B:hard-puulattia toimii erilaisissa olosuhteissa. Myös asiakkaat ovat kysyneet, voiko B:hardia laittaa talvet kylmillään olevan mökin lattiaan.

Vuoden 2019 Habitare-messuilta oli jäänyt hyvä, käyttökelpoinen kasa B:hard-lattialankkuja. 

Niillä Matti päällysti mökillä olevan nukkuma-aitan huoneen lattian.

Aitta on perinteinen nukkuma-aitta, puusta rakennettu ja talvet kylmillään. Lämmöt laitetaan päälle yleensä vain kahdesti talven aikaan, kun iso porukka viettää siellä yhdessä joulua ja pääsiäistä.

Nyt noin 10 neliön huoneessa on ollut B:hard puolenkymmentä vuotta ja hyvältä näyttää! Style Diamant -lattia näyttää samalta kuin asennusvaiheessa. Lattiaan ei ole muodostunut rakoja eivätkä lankunpäät ole nousseet missään.

Olot ovat olleet suomalaisen talvien tapaan vaihtelevat: osa talvista on ollut lauhoja ja kosteita, toiset kovia pakkastalvia. Tämän kokeilun perusteella B:hard-puulattia kestää niin kovat pakkaset, kosteat säät kuin lämmityksen pakkasasteista asumislämpöön ja sen voi huoletta asentaa myös talvisin kylmänä olevaan tilaan.

Kiinnostuitko kestävästä ja laadukkaasta puulattiasta mökille? Tilaa B:hard-mallipalat!

Viimeisimmät artikkelit

B:hard on hotelliin hyvin sopiva lattiamateriaali

Hotellin yleisten tilojen ja hotellihuoneiden lattiamateriaali joutuu käytössä ...

B:hardin asennus on helppoa – lue vinkkimme!

Kovetetun B:hard-puulattian asentaminen onnistuu käsistään kätevältä ihmiseltä varsin ...

Kruunaa asunnon flippaus tyylikkäällä B:hard-puulattialla

Asunnon flippaus on tasapainoilua monen tekijän suhteen. Flippaaminen ...

Öljytty B:hard – puulattia ilman synteettisiä ainesosia

Haluatko kotisi lattiaan 100-prosenttisen luonnontuotteen? Kovetettu B:hard-puulattia on ...

Keittiön lattia puusta – B:hardilla onnistuu!

Keittiön lattian pitää olla kaunis, kestävä ja miellyttävä kokkaajan jaloille. Kovetettu B:hard-puulattia täyttää vaatimukset.