You are on desktop device so, use desktop navigation.

AJANKOHTAISTA

Sisustussuunnittelijan ABC puulattioihin

Sisustussuunnittelijan työn kruunu on tyytyväinen asiakas, joka viihtyy onnellisena siinä tilassa, jonka sisustussuunnittelija on hänelle suunnitellut. Onnistunut sisustus miellyttää silmää, sopii käyttötarkoitukseensa sekä budjettiin ja on käyttäjälleen turvallinen.

Lattia on visuaalisesti erittäin tärkeä osa kotia ja oikean lattiamateriaalin valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomioita. Näin lopputulos on kaunis, kestävä ja toimiva. Myös materiaalin vastuullisuudesta on tullut tärkeä valintakriteeri.

Lattiamateriaalin valintaa kannattaa pohtia tarkkaan siksikin, koska lattian vaihtaminen on työläämpää ja kalliimpaa kuin esimerkiksi seinän maalaaminen uudestaan tai tapetin vaihtaminen.

Suurin osa ihmisistä haluaa kotiinsa aidon puulattian. Puu näyttää kauniilta ja tuntuu jalkojen alla lempeältä.

Kokosimme sisustussuunnittelijoille vinkit puulattian valintaan ja tarjoamme myös ladattavan vertailutaulukon, josta materiaalien erot ja yhtäläisyydet näkyvät yhdellä silmäyksellä.

Tyylikäs olohuone, jossa lattiassa B:hard-puulattia.
Aito puu näyttää kauniilta ja tuo sisustukseen lämpöä.

Puiset lattiamateriaalit

Tarjolla on monenlaisia puisia lattiamateriaaleja. Niiden keskinäiset erot on hyvä tietää, jotta asiakkaalle osaa ehdottaa juuri käyttötarkoitukseen sopivaa puulattiaa.

Puulattian materiaalina voi olla

  • parketti, jossa on 3 tai 2 kerrosta
  • kovetettu B:hard puulattia
  • massiivipuulattia
  • kovapuulattia

Puiselta näyttävä laminaatti ei lukeudu puulattioihin, koska siinä käytetään tiiviiksi levyiksi puristettua HDF-puukuitulevyä, jonka pinnassa on ohut muovilaminointi ja valokuvattu kuosi.

Lattia kovaan käyttöön

Parketti on hyvin suosittu lattiamateriaali. Siinä on käytetty aitoa puuta, ja parkettivalikoimasta löytyy monenlaisiin visuaalisiin mieltymyksiin sopivia vaihtoehtoja.

Parketeista on tarjolla niin 3-kerroksinen kuin 2-kerroksinen parketti. Runkona parketissa on käytetty joko levyrunkoa tai välisälettä, joista levyrunko on laadukkaampi sekä kalliimpi.

Parkettilattian kanssa ongelmaksi nousee usein sen herkkä kolhiintuminen. Erityisesti lapsi- ja koiraperheessä lattian pitää kestää niin kolhuja kuin satunnaista kosteuttakin.

Kovetettu B:hard-puulattia on kovetettu innovatiivisella woodpowder-tekniikalla, jolloin siitä on saatu kolme kertaa kovempi kuin tammi luontaisesti on.

Hiottava vai ”hiottava” lattiamateriaali?

Parketin valintaa perustellaan usein hiottavuudella, mutta on syytä huomata, etteivät läheskään kaikki parketit ole aidosti hiottavia. Jos parketin runko on rakennettu välisäleestä, on erittäin suuri riski, että parketin välisäle kuultaa hionnan jälkeen lattiapinnan läpi. Siksi aidosti hiottava parketti on levyrunkoinen ja siinä on alunperin vähintään 4 millimetrin hiottava pintakerros.

Toinen aidosti hiottava lattiamateriaali on massiivipuu. Se on suunniteltu pitkäaikaista käyttöä ja hiomista varten. Hiottavaa pintaa on lähes 10mm, joten hiominen kannattaa.

B:hardia ei voi hioa, mutta harvoin siihen on tarvettakaan. Kovetettu pinta kestää hyvin iskuja ja kolhuja, ja tarvittaessa pienet pintanaarmut saa piiloon öljyämällä tai lakkaamalla.

B:hard-puulattia sopii hyvin myös keittiöön, sillä se kestää parkettia paremmin kosteutta ja kolhuja.

Saako edullisesti hyvää?

Lattiamateriaalien hinta vaihtelee paljon. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi rakenne, puulaji, lajitelma, lankun leveys ja asentamisen vaatima työmäärä.

Jos materiaalina käytetään aitoa puuta, vaihtelee eri materiaalien neliöhinta halvimpien kovapuulattioiden 30 eurosta laadukkaimpien ja leveimpien parkettien 200 euroon.

Lattiamateriaalin hintaan vaikuttaa usein myös käytetyn materiaalin lajitelma eli oksaisuus. Oksattomasta materiaalista täytyy parketissa maksaa noin 40 % oksallista enemmän.

Kovetetun B:hard-puulattian neliöhinta vaihtelee 70 – 80 euron välillä eli se on vain noin puolet saman levyisen lankkuparketin hinnasta. Kovetetussa B:hard-puulattiassa hintaero oksaisen ja oksattoman lattiamateriaalin välillä on noin 5 %. Samoin erikoisleveä 283 millimetrin levyinen lankku on saatavilla noin 5 % lisähinnalla verrattuna 223 mm levyiseen lankkuun.

Kiinnostuitko kovetetusta B:hard-puulattiasta? Tilaa ilmaiset mallipalat!

Turvallisesti suunniteltu lattia

Lattiamateriaalin turvallisuus kiinnostaa asiakasta, erityisesti lapsiperheissä. Kaikkien Euroopassa valmistettujen lattiamateriaalien käyttäjät voivat olla huoletta. Eurooppalaisten säädösten mukaan tehdyissä materiaaleissa ei ole käytetty vaarallisia aineita.

Eurooppalainen tuote onkin turvallinen valinta lattiaan myös lapsiperheille, joissa lapset viihtyvät lattian pinnan mikroilmastossa.

B:hard-puulattiassa on käytetty vain puusta lähtöisin olevia aineita eikä sen asentamiseen tarvita liimoja. Näin lattiasta syntyy erittäin vähän kemikaalipäästöjä. B:hardilla on rakennusmateriaalien M1-päästöluokitus.

Lattialämmitystä ilman rakoja lattiassa

Käyttömukavuuden ja visuaalisen ilmeen kannalta merkittävä tekijä on myös lattian kosteuselävyys.

Valtaosa rakennettavista asunnoista lämpiää nykyisin lattialämmityksen avulla. Puulattialle lämpötilan ja ilmankosteuden vaihtelu aiheuttaa helposti ongelmia. Käytännössä se ilmenee lattian turpoamisena ja kutistumisena. Tämä ilmenee talvella lautojen väleihin muodostuvina rakoina.

B:hard-puulattian kosteuselävyys on vain noin 10 prosenttia parketin kosteuselävyydestä. Sen vuoksi se sopii erinomaisesti lattialämmityksen kanssa, eikä talvellakaan ilman kuivuessa tarvitse pelätä rakoja lattiassa.

Lataa puulattioiden vertailutaulukko ja löydä helposti sopiva puulattiamateriaali!

Viimeisimmät artikkelit

B:hard on hotelliin hyvin sopiva lattiamateriaali

Hotellin yleisten tilojen ja hotellihuoneiden lattiamateriaali joutuu käytössä ...

Kylmän mökin lattia puusta – kyllä onnistuu! 

Voiko kovetetun B:hard-puulattian asentaa mökille, jossa lämpötilat vaihtelevat? ...

B:hardin asennus on helppoa – lue vinkkimme!

Kovetetun B:hard-puulattian asentaminen onnistuu käsistään kätevältä ihmiseltä varsin ...

Kruunaa asunnon flippaus tyylikkäällä B:hard-puulattialla

Asunnon flippaus on tasapainoilua monen tekijän suhteen. Flippaaminen ...

Öljytty B:hard – puulattia ilman synteettisiä ainesosia

Haluatko kotisi lattiaan 100-prosenttisen luonnontuotteen? Kovetettu B:hard-puulattia on ...