You are on desktop device so, use desktop navigation.

AJANKOHTAISTA

Parketti, kovapuulattia, kovetettu puulattia – mikä sopii kotiisi?

Kukapa ei haluaisi puulattiaa: kaunista, luonnollista ja ihanan tuntuista jalkojen alla? Parketti, kovetettu puulattia, kovapuulattia – tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja, joista valita. Erilaisille materiaaleille on oma paikkansa, mutta tärkeintä on, että valinnan tekee omien tarpeidensa mukaan.

Haluamme auttaa sinua valitsemaan juuri sinun tarpeidesi mukaisen puulattian. Lattiamateriaalin valinta on merkittävä päätös sekä remontoidessa että uutta rakennettaessa niin kodin ulkonäön kuin budjetinkin kannalta. Myös materiaalin terveysturvallisuus ja vastuullisuus on tärkeä osa valintaa.

Kovetettu B:hard puulattia.

Lattiamateriaalien kestävyydessä on eroja

Parketissa on yleensä kolmikerrosrakenne, joka koostuu kulutuspinnasta, rungosta ja pohjaviilusta. Nämä on liimattu ristiin, jotta puun eläminen olisi mahdollisimman pientä.

Jotta tuotetta saa kutsua parketiksi, täytyy sen kulutuspinnan olla vähintään 2,5 mm paksu. Jos haluaa, että parketin voi myöhemmin hioa, täytyy valita erittäin laadukas parketti, jossa on mieluiten levyrunko. Näin parketin hiominen onnistuu parhaiten.

Parkettiin liittyy usein mielikuva hiottavuudesta. Käytännössä kuitenkin vain noin 5 prosenttia kaikista puulattioista hiotaan eikä esimerkiksi sävytetyissä parketeissa lopputuloksesta ole etukäteen varmuutta.

Kovetetussa puulattiassa kulutuspintaa on 0,7 mm. Pelkkään paksuuteen ei kuitenkaan kannata tuijottaa, sillä kovetetun puulattian kestävyyden salaisuus on viidestä puun omasta aineesta tehty woodpowder.

Valmistusvaiheessa woodpowder tunkeutuu kovan paineen ja lämpötilan ansiosta puun solukkoon kovettaen sen kolme kertaa kovemmaksi kuin käsittelemätön puu.

Kovetetun puulattian kosteuseläminen on vain noin 10 % tavallisen parketin vastaavasta. Sen vuoksi kovetettu puulattia toimii hyvin myös lattialämmityksen kanssa, eikä rakomuodostusta lautojen välille synny.

Kovetetun puulattian ja kovapuulattian välillä on merkittävä ero. Kovapuulattian pintamateriaalia ei ole kovetettu, vaan se on normaalia puuviilua, joten sen kulutuskestävyys kovetettuun puulattiaan verrattuna on selkeästi heikompi. Nämä kaksi tuotetta on hyvä ymmärtää pitää erillään nimen samankaltaisuudesta huolimatta.

Tutustu alta kovetettuihin B:hard-puulattioihin:

Lattioiden ulkonäkö vaihtelee

Lattiamateriaali on yksi suurimmista kodin ulkonäköön vaikuttavista tekijöistä. Se on myös hyvin pysyvä rakenne, joten lattian ulkonäköä kannattaa miettiä tarkasti.

Parketteja on tarjolla moneen makuun, mutta parketin ulkonäön säilyttäminen vaatii huoltoa. Säännöllisestä puhdistamisesta ja huoltamisesta huolimatta esimerkiksi kosteus ja kodin elämän kolhut aiheuttavat jälkiä parkettiin. Näistä pääsee eroon vain hiomalla parketti uudestaan, jos se on parketin laadun puolesta mahdollista.

Myös kovetetussa puulattiassa on tarjolla monia erilaisia malleja, sävyjä ja lajitelmia. Sen aito, uniikki puupinta voi olla öljytty tai lakattu, mikä vaikuttaa myös osaltaan hoidettavuuteen ja ulkonäköön.

Koska kulutuspinta on kovetettu, se kestää huomattavasti parkettia paremmin elämässä väistämättömiä kolhuja. Kovetettu puulattia ei myöskään säikähdä pieniä vesiroiskeita esim. keittiössä. Kovetettu puulattia kestää väliaikaista kosteutta huomattavasti paremmin kuin perinteinen parketti.

Kovetettu B:hard puulattia kalanruoto.

Parketin vs. kovetetun puulattian hinta

Puulattian budjetti riippuu toki siitä, kuinka suuri lattiapinta-ala on. Muita merkittäviä tekijöitä ovat kulutuspinnan lajitelma eli oksaisuus, värikäsittelyt sekä yksittäisen lankun leveys ja pituus. Yli 20 cm leveissä lankkutuotteissa hinta nousee voimakkaasti.

Parketin hinta vaihtelee paljon. Erittäin laadukas parketti, jota voi myös hioa, on neliöhinnaltaan noin 100 euroa. Jos lankut ovat yli 20 cm leveitä, hinta kohoaa herkästi 150 euroon neliöltä, jopa reilusti sen yli.

Kovetetun puulattian hinta on vain noin puolet vastaavan levyisen parketin neliöhintaan verrattuna. Esimerkiksi omakotitalon rakennusbudjetissa se on merkittävä säästö, kun kovetetun puulattian käyttöikä on sama kuin vastaavalla parketilla.

Kovetettu puulattia on vastuullinen valinta

Vastuullisuus on yhä tärkeämpi valintakriteeri myös remontoijalle ja rakentajalle. Puulattian vastuullisuuteen vaikuttavat niin materiaali, valmistustapa kuin kestävyyskin.

Varmista puulattian kohdalla, että materiaalit tulevat sertifioiduista metsistä. Kovetetun B:hard-puulattian materiaalina käytetään kestävästi hoidettua, sertifioitua eurooppalaista puuta. B:hard-tuotteen valmistajan Stöckl Parkettin tuotanto on myös ISO 14001 ympäristösertifioitu.

Kovetetun B:hard-puulattian valmistuksessa on huomioitu materiaalin mahdollisimman tarkka käyttö. Tavallista parkettia tehtäessä sen tuotantotekniikan vuoksi noin 60 prosenttia puusta menee sahanpuruksi, joka toki käytetään jollakin tavalla hyödyksi.

Kovetetun puulattian valmistuksessa kulutuspinta leikataan tukista siten, ettei sahanpurua synny ollenkaan.

Näin yhdestä kuutiosta tammea saadaan parkettia sata neliötä, mutta kovetettua B:hard-puulattiaa 600–700 neliömetriä.

Kovetettu B:hard puulattia.

Huomioi myös lattian turvallisuus

Koti on paikka, jossa perheen pienimmät ryömivät alituiseen lattialla ja välillä myös maistavat kiinnostavia kohtia. Siksi on tärkeää, että lattia on valmistettu turvallisista materiaaleista eikä siitä synny terveydelle vaarallisia päästöjä.

Euroopassa valmistetut parketit ovat lähtökohtaisesti turvallinen valinta. Niiden eri kerroksien yhteen liimauksessa käytetään kyllä enimmäkseen formaldehydipitoisia urealiimoja, mutta määrät ovat niin pieniä, ettei niistä yleensä aiheudu haittaa käyttäjille.

B:hard on M1 sertifioitu. Woodpowderilla kovetettu puulattia sisältää vain puun ainesosia eikä ollenkaan lisättyjä liimoja. Mittaukset ovat osoittaneet, että materiaalista syntyvät päästöt ovat minimaalisia ja alittavat reilusti Suomessa vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille myönnetyn M1 sertifikaatin raja-arvot.

Paloturvallisuuden suhteen parketilla ja kovetetulla puulattialla on merkittävät erot. Normaali parketti kuuluu paloluokitukseltaan D-luokkaan eli se syttyy herkästi ja ylläpitää paloa.

Kovetetun puulattian luokitus on puolestaan B eli materiaali syttyy vaikeasti ja savunmuodostus on erittäin pientä. Sen vuoksi kovettu puulattia on käyttökelpoinen materiaali myös julkisissa tiloissa ja niiden poistumisteissä.

Kuulostaako kovetettu B:hard puulattia kotiisi sopivalta lattiamateriaalilta? Ota meihin yhteyttä ja tilaa ilmaiset mallipalat. Kerromme mielellämme lisää!

Viimeisimmät artikkelit

Kylmän mökin lattia puusta – kyllä onnistuu! 

Voiko kovetetun B:hard-puulattian asentaa mökille, jossa lämpötilat vaihtelevat? ...

B:hardin asennus on helppoa – lue vinkkimme!

Kovetetun B:hard-puulattian asentaminen onnistuu käsistään kätevältä ihmiseltä varsin ...

Kruunaa asunnon flippaus tyylikkäällä B:hard-puulattialla

Asunnon flippaus on tasapainoilua monen tekijän suhteen. Flippaaminen ...

Öljytty B:hard – puulattia ilman synteettisiä ainesosia

Haluatko kotisi lattiaan 100-prosenttisen luonnontuotteen? Kovetettu B:hard-puulattia on ...

Keittiön lattia puusta – B:hardilla onnistuu!

Keittiön lattian pitää olla kaunis, kestävä ja miellyttävä kokkaajan jaloille. Kovetettu B:hard-puulattia täyttää vaatimukset.