Onko kotonasi tai yrityksessäsi vanha parketti, joka on jo nähnyt parhaat päivänsä? Vai hankitko uuden kodin, jossa parkettilattia on päässyt huonoon kuntoon? Parketin hionta voi tulla silloin mieleen parhaana vaihtoehtona, jolla kotiin saa jälleen raikkaan ilmeen.

Parketin hionta voi olla hyvä valinta – varsinkin jos kyseessä on erittäin laadukas parketti. Hiontaan kannattaa kuitenkin ryhtyä realistisin odotuksin, ja monelle lattian uusiminen voi olla parempi valinta.

Parketin hiontaa koneella.
Hionnan jälkeen paljastuva lattiapinta voi tuottaa värikkään yllätyksen.

Parketin hionta – toteutuvatko edellytykset?

Parhaat edellytykset hionnalle on silloin, kun lattia on tehty massiivipuusta. Sellainen lattia kannattaa hioa, sillä hiontapintaa riittää jopa useille hiontakerroille. Tällainen lattia on tarkoitettu kestämään koko elämän.

Lautaparketissa kulutuspintaa on periaatteessa vähintään 2,5 millimetriä, yleensä 3,5 mm. Hionnassa käsitellään tätä kerrosta.

Seuraavana on runko. Jos runko on tehty pienistä puupaloista, kyseessä on välisälerunko. Kun kulutuspinta hionnan seurauksena ohenee, välisälerunko voi helposti näkyä pinnan läpi. Ammattiterminä se ”peilaa läpi” ja näkyy pinnassa aaltoina. Käytännössä välisäleellisessä parketissa pintaa ei voi ohentaa alle 2,5 mm vahvuiseksi.

Parhaiten hionta onnistuu, jos parketissa on levymateriaalista tehty runko. Yleensä tällainen levyrunko on joko vanerilevy tai puukuitulevy HDF.

Parketin liima aiheuttaa riskejä lopputulokselle

Toinen riski parketin hionnassa on se, että parketin osien yhdistämisessä käytetty liima tahtoo kuivua vuosien aikana. Sen seurauksena liimaukset voivat irrota toisistaan hionnan aikana. Irronneita pintoja joudutaan silloin liimaamaan uudestaan paikoilleen.

Tämä vaikuttaa sekä hionnan hintaan että parketin ulkonäköön hionnan jälkeen, sillä jälkeenpäin liimattu kohta voi erottua muusta parketista.

Lisäksi mosaiikkiparketit on yleensä liimattu kiinni betonilattiaan tasoitteen päälle. Hiomakoneen tärinä voi irrottaa tasoitteen betonista. Irronneen parketin kiinnittäminen takaisin on hankalaa, ellei mahdotonta.

Parketin hionnan hinta

Parketin hionta ja lakkaus on hinnaltaan helposti lähelle 45 euroa neliömetriltä. Vanhan parketin hionta on aina ammattimiehen työtä, johon tarvitaan erityiskoneita. Hionta hoidetaan koneellisesti siten, että koko lattia-alue käydään useaan kertaan läpi. Seinänvierusalueet hiotaan käsikoneella ja nurkat, joihin laikat eivät ylety, hiotaan käsin.

Noin 80 neliön lattiapinta-alan hiomiseen menee aikaa 1–1,5 työpäivää. Lisäksi aikaa täytyy varata pohjalakkaukseen, pohjalakan kuivumiseen sekä 3–4 kerrokseen muuta lakkaa. Aikaa kuluu helposti 4–5 päivää siihen, että tila on jälleen käyttökunnossa.

Hionnassa on syytä huomioida se, että yhtenäinen tila täytyy hioa ja lakata kokonaisuudessaan kerralla. Tällöin etukäteen kannattaa suunnitella tarkkaan, mihin huonekalut siirretään hionnan ajaksi.

Työaikaa täytyy varata myös jälkisiivoukseen, sillä hionnasta syntyvää ohutta pölyä kulkeutuu ympäri asuntoa.

Parketin hionnan lopputulos voi olla yllätys

Suurin riski vanhan parketin tai puulattian hiomisessa on lopputulos. Se voi joskus olla sellainen, kuin etukäteen kuviteltiin. Se voi myös näyttää hyvin erilaiselta.

Esimerkiksi jos parketissa ollut tummempi värikäsittely, hionnan jälkeisestä puupinnasta voi tulla laikukas. Usein parkettiteollisuudessa eniten värivaihtelua sisältävät pintamateriaalit käytetään niissä tuotteissa, jotka värjätään voimakkaammin. Itse materiaalin laadussa ei ole vikaa, mutta hionnan jälkeen ulkonäkö voi olla yllättävä.

Myös väriöljyn epätasainen imeytyminen voi tuottaa yllätyksiä. Väriöljy on yleensä imeytynyt vain noin puolen millin syvyyteen. Kuitenkin halkeamissa ja oksakohdissa väri on voinut imeytyä koko säleen läpi. Näin hionnan jälkeinen pinta voi olla hyvin kirjava.

Myös aiemmin mainittu välisälerungon näkyminen voi yllättää lopputuloksessa eikä sille voi enää hionnan jälkeen mitään.

Hionta ja käsittely kannattaa aina jättää kokeneelle, huolelliselle ja ammattiylpeälle ammattilaiselle. Esimerkiksi lattian sävyttäminen hionnan jälkeen on haasteellista ja itse tehtynä hyvin harva saa jäljestä siistiä.

Mies ja lapsi leikkivät kovetetulla B:hard-puulattialla.
Kovetettua B:hard-puulattiaa asentaessa lopputuloksesta voi olla varma jo etukäteen.

Vai uusi kovetettu puulattia?

Parketin hionnalle erittäin varteenotettava vaihtoehto on uusi kovetettu B:hard-puulattia. Kovetetussa B:hard-puulattiassa on vastaava, aito leveä puupinnoite kuin lankkuparketissa. Se on ohuempi, mutta kovetettu kolme kertaa käsittelemätöntä puuta kovemmaksi, jolloin pinnasta tulee erityisen kestävä.

Kovetetun B:hard-puulattian saa asennettua suoraan alustaan liimatun parketin päälle, kunhan alle jättää aluskatteen, paperin tai pahvin. Jos alkuperäinen parketti on uiva eli ei alustaan liimattu, sen saa helposti poistettua. Kahta uivaa lattiamateriaalia ei kannata laittaa päällekkäin.

Vanhoissa mosaiikkiparketeissa on usein käytetty tasoitteessa asbestia. Tällöin mahdollisesta parketin poistamisesta tulee kallista asbestityötä. Jos lattiassa kaikki on muuten kunnossa, mosaiikkiparketti kannattaa jättää alle ja asentaa kovetettu B:hard-puulattia päälle.

Nopea ja helppo asennus

Neliöhinnaltaan uusi kovetettu B:hard puulattia on 60–75 euroa. Hinta vaihtelee sen mukaan, kuinka leveistä lankuista lattia asennetaan.

B:hardin asentaminen on nopeaa. Noin 80 neliön asennus vanhan uivan parketin purkuineen ja listojen asentamisineen kestää pari päivää. Asennus onnistuu käsistään kätevältä ihmiseltä.

Jos B:hardin valitsee öljyttynä, täytyy pinta vielä öljytä ennen kuin lattia on käyttövalmis. Öljyämiseen tarvittavan lattianhoitokoneen saa vuokrattua meiltä ja 80 neliön uuden lattian öljyäminen kestää kolmisen tuntia. Työ kannattaa tehdä illalla, jolloin öljy saa rauhassa kuivua yön ajan. Aamulla lattia on käyttövalmis.

Myös B:hardin asennuksen jälkeen täytyy varautua pölyn siivoukseen.

Asukkaan kannalta paras peruste uuden lattian hankintaan on varmuus. Parketin hionnan lopputulos voi helposti olla kallis pettymys. Uudesta kovetetusta B:hard-puulattiasta tietää jo valintavaiheessa, miltä lopputulos näyttää – upealta!

Kiinnostuitko kovetetusta B:hard-puulattiasta?